Urutan jimak ketika hamil

Ketika isteri sedang hamil tidak bermakna suami sudah tidak boleh melakukan urutan jimak atau bersetubuh lagi. Sebaiknya anda perlu mengetahui beberapa gaya urutan jimak yang terbaik dan selesa ketika kehamilan isteri yang kian membesar.

Berikut adalah beberapa gaya urutan jimak terbaik semasa hamil:

1.Gaya urutan jimak wanita di atas
Gaya urutan ini adalah paling selesa untuk kebanyakan ibu hamil. Ini kerana pada kedudukan ini wanita hamil dapat mengawal kedalaman penetrasi.

2.Gaya urutan jimak duduk
Gaya urutan jimak ini biasanya popular dikalangan wanita yang berada pada pertengahan kehamilan kerana ia tidak memerlukan banyak gerakan. Suami duduk dan isteri duduk diatasnya dalam keadaan saling berdepan. Atau apabila isteri sudah semakin sarat kedudukan isteri membelakangi suami pula adalah posisi yang terbaik.

3.Gaya urutan jimak suami berada di atas
Tetapi gaya urutan jimak ini lelaki hanya berbaring separuh badan.

4.Gaya urutan jimak berlutut atau berdiri.

Yang paling penting dari semua urutan jimak semasa hamil tersebut anda perlu pastikan agar tidak memerikan tekanan atau beban pada perut ibu hamil.

Kita sedar bahawa urutan jimak merupakan satu bahagian penting dalam menyatakan perasaan kasih sayang, rasa aman dan tenang, menimbulkan perasaan kebersamaan dan mendekatkan perasaan dalam hubungan suami isteri.

Tetapi jangan pula kita meletakkan urutan jimak sebagai peranan paling penting dalam keselarasan hubungan suami isteri. Sebagai contoh Kita boleh hanya dengan cara berkomunikasi, berpelukan, bercium atau bergurau senda dapat merapatkan dan mengeratkan lagi hubungan kasih sayang kita suami isteri tanpa harus melakukan persetubuhan. Itu sebabnya dalam semua hal kita suami isteri perlu saling memahami keinginan masing-masing.

Ramai yang bertanya kepada saya adakah boleh melakukan urutan jimak iaitu bersetubuh ketika isteri sedang hamil, apakah tidak merbahaya ?.

Jawapanya, boleh, untuk membelai persaan ibu yang sedang hamil dam memudahkannya melahirkan anaknya.

Ada antara ibu yang risau dan salah anggap tentang urutan jimak semasa hamil boleh menyebabkan infeksi atau menjejaskan kandungannya semasa melakukan urutan jimak.

Urutan jimak dan orgasm tidak membahayakan bayi di dalam kandungan isteri kerana adanya lendir dari serviks ibu (mulut rahim) yang membantu melawan terhadap kuman atau infeksi yang akan masuk ke dalam pintu rahim dan secara semulajadi. Allah s.w.t telah menciptakan suatu perlindungan kepada bayi dalam kandungan. Bayi dalam kandungan kita berada dalam ruang rahim dan cairan ketuban serta otot rahim dan perut yang kuat melindungi bayi salama dalam proses kehamilan.

Namun kehamilan anda akan termasuk dalam kehamilan dengan risiko sekiranya ada komplikasi atau ada symptom yang tidak pernah anda rasa atau hadapi sebelum ini seperti rasa ngilu, kontraksi atau pendarahan maka anda perlu segera mendapat nasihat pakar tentang urutan jimak.

Biasanya anda menasihatkan agar anda tidak melakukan urutan jimak pada kes-kes kehamilan berikut:

Ancaman keguguran atau pernah alami keguguran.
Placenta berada dibawah (plasenta previa)
Riwayat kelahiran premature (pra-matang)
Pendarahan vagina atau keluar cairan yang tidak diketahui penyebabnya.
STD atau penyakit seksual yang menular.

Jika anda masih ragu-ragu untuk melakukan urutan jimak semasa kehamilan, jangan merasa malu untuk memperolehi nasihat pakar urut.

About Sifuli

Bicara tentang makan minum, tidur baring, dan beranak pinak yang membina adat resam untuk kehidupan rohani, jasmani, jiwa dan raga. Diantara weblog Sifuli yang popular adalah seperti berikut: Dukun Asmara bicara tentang beranak pinak. Hipnotis Sifuli bicara tentang tidur baring. Jalan Akhirat bicara tentang adat resam (agama) Doa Ayat dan Zikir untuk rohani jasmani jiwa dan raga. Jika tak suka sekali pun janganlah tinggalkan komentar yang keterlaluan. Kerana segalanya adalah sekadar ilmu pengetahuan. Wasalam.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Urutan jimak ketika hamil

  1. putih berkata:

    Istri syg da 3 kali gugur..adkah ia bahaya

  2. Pingback: Tips Bersetubuh Semasa Hamil - Pakaian Ibu Hamil

  3. Pingback: Tips Bersetubuh Ketika Hamil - Pakaian Ibu Hamil

  4. Pingback: Petua Elak Kencing Manis Ketika Hamil - Pakaian Ibu Hamil

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s