Kejahilan mengenai urutan

Di zaman Rasulullah saw tidak ada rumah sakit kerana umat islam ketika itu tidak perlu sehingga dadah, racun dan najis dijadikan ubat, cukuplah makanan menjadi ubat.Jika mereka merasa sakit tubuh badan, mereka akan berwuduk dan mendirikan solat sunat dua rakaat kerana mereka beriman. Apakah umat Islam hari ini percaya berwuduk dan mendirikan solat boleh mengubati penyakit tanpa menggunakan dadah, racun dan najis ?.

Di zaman Rasulullah saw tidak ada universiti mereka hanya menuntut ilmu pengetahuan di Masjid. Zaman ini masjid dan universiti bersepah, jika zaman dahulu orang tua tua belajar ilmu tiga serangkai iaitu fekah, tauhid dan tasauf di masjid. Di zaman ini pula orang tua tua di masjid banyak yang melayani penyakit tiga serangkai iaitu kencing manis, lemah jantung dan nikah gantung dengan menggunakan dadah, racun dan najis sebagai ubat.

Di universiti ilmu pengetahuan yang di pelajari orang Islam tinggi melanggit sehingga tidak berjejak ke bumi, maka banyaklah dikalang mereka yang bukan sekadar makan najis, dadah dan racun sebagai ubat malahan makan riba, makan rasuah, makan kawan dan akhirnya makan diri sendiri, maka perlulah pula didirikan banyak penjara dan pusat pemulihan untuk mengubati penyakit tersebut.

Persoalannya, kenapa orang Islam zaman ini jadi begini ?. Jawapanya, kerana orang Islam hari ini cuma Islam tapi tak beriman. Oleh itu mereka hanya mengucap, sembahyang, puasa, zakat dan haji tapi tidak percaya kepada tuhan, malaikat, kitab, rasul,kiamat serta qadho dan qadar.

Orang Islam zaman ini lebih percaya nasihat doktor di rumah sakit bahawa tubuh badan tidak boleh di urut dan dadah, racun serta najis adalah ubat daripada mempercayai ayat al Quran dan sunah mengenai keutamaan mengurut ketika berwuduk. Banyak dikalangan umat Islam yang menentang perentah tuhan jika ubat untuk mencegah penyakit mencuri potong tangan, tapi jarang membantah perentah doktor supaya memotong sebahagian anggota tubuh badannya untuk mencegah penyakit.

Sebab itu mereka tidak percaya berwuduk dan mendirikan solat itu boleh mengubati penyakit. Diantara sebab amalan berwuduk pada hari ini tidak boleh mengubati penyakit adalah kerana kejahilan mengurut ketika berwuduk untuk memberseh tubuh badan, melancarkan pengaliran darah, meransang melembutkan urat saraf dan melegakan pernafasan untuk membina kesihatan yang menyembuhkan segala penyakit.

About Sifuli

Bicara tentang makan minum, tidur baring, dan beranak pinak yang membina adat resam untuk kehidupan rohani, jasmani, jiwa dan raga. Diantara weblog Sifuli yang popular adalah seperti berikut: Dukun Asmara bicara tentang beranak pinak. Hipnotis Sifuli bicara tentang tidur baring. Jalan Akhirat bicara tentang adat resam (agama) Doa Ayat dan Zikir untuk rohani jasmani jiwa dan raga. Jika tak suka sekali pun janganlah tinggalkan komentar yang keterlaluan. Kerana segalanya adalah sekadar ilmu pengetahuan. Wasalam.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s