Orang muda di Jepun tak minat urutan batin

Satu kajian yang dijalankan oleh persatuan pendidikan seks Jepun (The Japanese Association for Sex Education, JASE) menunjukkan golongan muda di jepun kurang berminat dengan urutan batin.

Sejak beberapa tahun kebelakangan, golongan lelaki muda di Jepun pasif, konservatif dengan wang dan lebih suka untuk terperap di rumah daripada keluar bersuka ria dengan rakan-rakan dan secara amnya kurang berminat dengan urutan batin.

Ia sebenarnya bukanlah masalah besar, namun ianya akan menjadi masalah jika kadar kelahiran bayi sesebuah negara semakin menurun yang menandakan akan berlakunya kekurangan human resources di masa akan datang.

Dan lebih memeranjatkan lagi hasil daripada kajian JASE, jumlah wanita muda jepun yang melakukan urutan batin menurun secara drastik sejak 6 tahun lepas. Jumlah lelaki muda konservatif juga meningkat di Jepun.

Namun, ianya hanyalah sekadar kajian semata-mata terhadap golongan muda di Jepun dan tidak menunjukkan bahawa masyarakat di Jepun tidak berminat dengan urutan batin. Golongan muda di Jepun mungkin lebih mementingkan benda lain sebelum memikirkan tentang urutan batin.

About Sifuli

Bicara tentang makan minum, tidur baring, dan beranak pinak yang membina adat resam untuk kehidupan rohani, jasmani, jiwa dan raga. Diantara weblog Sifuli yang popular adalah seperti berikut: Dukun Asmara bicara tentang beranak pinak. Hipnotis Sifuli bicara tentang tidur baring. Jalan Akhirat bicara tentang adat resam (agama) Doa Ayat dan Zikir untuk rohani jasmani jiwa dan raga. Jika tak suka sekali pun janganlah tinggalkan komentar yang keterlaluan. Kerana segalanya adalah sekadar ilmu pengetahuan. Wasalam.
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s